A Vacheron-Constantin a legrégebbi a ma is működő óramanufaktúrák közül, melynek üzletmenetében nem okozott szünetet sem a francia forradalom, sem a világháborúk 1755 óta, amikor Jean-Marc Vacheron létrehozta műhelyét. Francois Constantin 1819-ben csatlakozott a vállalathoz, s az ő nevéhez fűződik a svájci márka nemzetközivé válása.

A Vacheron-Constantin mintegy 250 éves története során a fő vezérelvek a következők voltak: technikai kiválóság, harmonikus design, hibátlan és kiemelkedő kivitelezés. Ezért választották azt mottóul, hogy "Csináld jobban, ha lehetséges. Márpedig mindig lehetséges." A jelmondatnak megfelelően a folyamatos innovációnak hála ebből a műhelyből kerültek ki a világ legvékonyabb (pl. Les Cabinotiers Skeleton Minute Repeater) és legkomplexebb (Tour de l’Ile) órái, melyek hírességek és uralkodók százait szolgálták egy életen keresztül. 

A 2007-ben megjelentetett “Les Masques” (Maszkok) kollekció tizenkét miniatürizált aranymaszkot mutat majd be (évente négyet-négyet), melyeket a világ primitív civilizációitól “kölcsönöztek” (az első sorozat kongói, alaszkai, kínai és indonéz maszkokat ábrázol).

Híres VC tulajdonosok: Farouk egyiptomi király, Eisenhower amerikai elnök, Kim Novak, Ingrid Bergman, Nicole Kidman, Tony Curtis, Jean-Paul Belmondo, Kirk Douglas, Gianfranco Ferré Segovia, Arthur Rubinstein, Dwight Eisenhower, Anthony Eden, Perez de Cuellar, Maharaja de Baroda, Aga Khan, Queen Elizabeth II, Akihito császár

A luxusórákat jelenleg 80 országban lehet megvásárolni, 2008 őszétől már Magyarországon is.