James Purdey and Sons, avagy csak egyszerűen Purdey talán a legismertebb londoni fegyverkészítő manufaktúra. James Purdey egykoron szinte mindent elsajátított a vadászfegyverek gyártásával kapcsolatban a kor egyik legjobb fegyverkovácsánál, Joseph Mantonnál. A szakma ismeretében a londoni elit legfelső rétegeiben befolyásos kapcsolatokat épített ki, hogy vállalkozásának támogatókat toborozzon.

A híres waterlooi csata előtt egy évvel, 1814-ben megalapította fegyvergyárát és hamar az Oxford Streetre költözött. 1838-ban még Viktória királynőnek is gyártott egy pár Purdey pisztolyt, majd abban a megtiszteltetésben lett része, hogy a királyi család elismerése jeléül megkapta az uralkodói garanciát, melyet a márka a mai napig birtokol. A 19. és a 20. század elején rendszeresen szállítottak rendkívül díszes fegyvereket indiai hercegeknek is. 

Az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre a digitális, CNC technológia bevezetése érdekében. Ezekkel a művészet és a fegyverkovácsolás hagyományinak tiszteletben tartásával tovább fokozhatták a fegyverek hatékonyságát, minőségét és nem utolsó sorban a termelékenységet.

Az évek során számos korszakalkotó szabadalommal büszkélkedhettek, melyek gyorsabbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá tették az általuk készített fegyvereket. A 192 éves műhely és fegyverüzlet mind a mai napig megőrizte különlegességét. Fegyvereik mindig a legkiválóbbaknak számítottak, így értékük alapján természetes, hogy leginkább uralkodók, sikeres üzletemberek és tehetős hírességek vásárolják. Egy-egy új Purdey puska ára nagyjából 100 ezer dollárról indul.