Évente átlagosan mintegy 6 millióan keresik fel Londonban a The British Museumot. A látogatók teszik ezt azért, hogy megcsodálhassák azt a 13 millió tárgyból álló, kontinenseken átnyúló kulturális örökséget, melyet a több mint két és fél évszázada alapított intézmény oly gondosan őrizget a jövő nemzedéke számára.

A The British Museum megalakulása szorosan köthető az orvos és természettudós Sir Hans Sloane tekintélyes magángyűjteményéhez. A brit polihisztor ugyanis végrendeletében felajánlotta azt II. György királynak. Mindezért cserébe 20 ezer fontot kért családjának. Ez elég nagy összegnek bizonyult abban az időben, így parlamenti döntés alapján - Arthur Onslow parlamenti házelnök közreműködésével - 1753. június 7-én tudták törvénybe foglalni az alapítást. Alig hat évre a törvényhozatal után, 1759. január 15-én meg is nyitották azt az akkori bloomsbury-i Montague House-ban. Ez volt az első új típusú múzeum, mely a világörökség jegyében nem tartozott sem nemzethez, sem egyházhoz, sem pedig királyhoz. Megőrizte egyetemességét, képviselve az emberi kultúrát az őstől egészen a modern korig. Egyébként a múzeum látogatása a mai napig díjtalan.

Gyűjteményében megtalálhatók a világ talán legismertebb régészeti leletei; köztük a Rosette-i kő, II. Ramszesz szobra és milliónyi egyéb történelmi kuriózum. A The British Museum tudományos kutatási szerepköre 1920-ban szerzett intézményi keretet magának. Ekkor hozták létre házon belüli laboratóriumukat, melyben a legmodernebb berendezésekkel - mint a pásztázó elektronmikroszkóp vagy éppen a különleges radiográfiai eszközök - tudtak vizsgálatokat végezni.

Érdemes említést tenni a múzeum lenyűgöző olvasóterméről, melyben egykor olyan nagy elmék is gondolkodtak mint Darwin, Marx Károly vagy éppen Faludy György. Ugyancsak impreszív benyomást kelthet a látogatókban annak a nagyjából 100 millió fontos beruházásnak az eredménye, mely 2000-től modern stílusban üveg- és acélszerkezetével fedi a múzeum belső udvarát. A Buro Happold tervezte üvegszerkezet ez esetben 1656 egyedi formájú „üvegcserepet” jelent. Ez Európa legnagyobb fedett közösségi tere, melyet egyébként II. Erzsébet brit királyné avatott fel.