A Rijksmuseum Amsterdam vagy közismertebben a Rijksmuseum tulajdonképpen Hollandia szépművészeti múzeuma. Évente közel 900 ezren látogatják a történelmi tárlatot, mely impresszív gyűjteménye a holland aranykori festményeknek és ritka történelmi értékkel bíró ázsiai tárgyaknak. Amszterdam legjelentősebb művészeti attrakciójaként mutatja meg többek közt azt, hogy miként is hatott a bő száz éves, hihetetlen mértékű gazdasági, kulturális és művészeti fellendülés a kor alkotóira.

A múzeum ötlete 1800-ban tárgyiasult Hágában. A koncepció célja az volt hogy a nagyközönség is gyönyörködhessen a grandiózus királyi gyűjteményben. A kollekciót csak évekkel később költöztették Amszterdamba királyi rendelet, Louis Bonaparte - Bonaparte Napóleon testvérének - kérése alapján. 1863-ban már készültek tervpályázatok a Rijksmuseum épületére vonatkozóan, de akkor egyik beadvány sem találkozott az elképzelésekkel. 1876-ban újabb tendert írtak ki, akkor Pierre Cuypers gótikus és reneszánsz elemekben gazdag vázlatai bizonyultak a legjobbnak. Még abban az évben megkezdődtek a munkálatok és 1885. július 13-án meg is nyitott a Rijksmuseum a Museumpleinen, közvetlen a Van Gogh Museum, a Stedelijk Museum Amsterdam és a Concertgebouw közelében.

Végeztek kisebb felújításokat az évek során, de 2003-tól egy jóval átfogóbb renovációba vágtak bele, melynek várható befejezése 2013 körül lesz; a kivitelezésért a spanyol építészpáros, Antonio Cruz és Antonio Ortiz felel. A felújítás ideje alatt a mintegy 1 millió tárgy közül „csak” 400 ezer látható, ezek a Rijksmuseum már gyönyörűen felújított Philips szárnyában lettek kiállítva.

A múzeum legnépszerűbb alkotásai közt Rembrandt tekintélyes „Éjjeli őrjárat” és Vermeer a „Tejet öntő nő” alkotása is szerepel. A Rijksmuseum a világ legjelentősebb Rembrandt gyűjteménye mellett Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténelmi könyvtárával is büszkélkedhet.