Évi 2,5 millió látogatójával, mintegy 70 ezer művész 150 ezer festményével és közel 300 ezer könyvvel a MoMA (Museum of Modern Art) számít a legtekintélyesebb modern művészeti múzeumnak a világon. Összehasonlításképpen: a történelmet átölelő Metropolitan Művészeti Múzeum 4 millió látogatót vonz évente, míg a párizsi Louvre 8 milliót.

Népszerűsége köszönhető annak, hogy látogatóinak páratlan gazdagságú áttekintést biztosít a modern- és kortársművészetek terén. Gyűjteménye magában foglal többek között építészeti, festészeti, szobrászati, fotó- és filmanyagokat, elektronikus alkotásokat és történelmi jelentőségű média megjelenéseket. Ez utóbbiból például egy magyar vonatkozású kiállítás is nyílt még 2011. februárjában „Hungarian Revolutionary Posters 1919” címmel.

A MoMA megalapításának kezdeményezése a legendás trió, Abby Aldrich Rockefeller (Jr. John D. Rockefeller felesége) és két barátnője, Lillie P. Bliss és Mary Quinn Sullivan ötlete volt. A múzeum 1929. november 7-én nyitotta meg kapuit, akkor még a Fifth Avenue 730. alatt. Azóta háromszor is költözött újabb, egyre tágasabb helyre, míg nem ’39-ben Manhattan szívében vetette meg a lábát. Abban az időben ez volt az Egyesült Államok egyetlen, kizárólag a modern művészeti alkotásoknak szentelt múzeuma, ahol többek között olyan ikonok művei sorakoztak fel egyszerre, mint Van Gogh, Gauguin, Cézanne vagy éppen Seurat.

Már a kezdetektől jól meghatározott célja volt a MoMának. Méghozzá az, hogy folyamatosan bővülő gyűjteményével a modern- és kortársalkotások iránt az érdeklődést fokozza és párbeszédet teremtsen határokon túlnyúló gyűjteményével, múlt és jelen valamint korunk felgyorsult világa közt. Ezt a küldetését a MoMA az ezredforduló után már egy teljesen felújított, majdhogynem kétszeresére növelt kiállítóterű múzeumban folytathatta.