A New York-i Central Park közelében található Metropolitan Museum of Art („the Met”) a világ egyik legnagyobb múzeuma: 19 részlege több mint 2 millió műtárgyat mutat be az itt megforduló, évi 4 millió látogatónak.

1866-ban néhány Párizsban tartózkodó amerikaiak közösen ünnepelte a július 4-ét, az Egyesült Államok nemzeti ünnepét. Ez alkalommal egy neves közéleti személyiség, John Jay beszédében javasolta honfitársainak, hogy egy a franciaországi nagy múzeumokhoz hasonló nemzeti művészeti intézetet és galériát hozzanak létre. A javaslatot akkor oly nagy lelkesedés és lendület fogadta, hogy 1872-re meg is nyílt.

Az állandó kiállítások az időszámítás előtti Rómából kalauzolják az érdeklődőket a nyugat-európai mesterek alkotásain keresztül (Van Gogh, Monet, Cézanne, Rembrand), az amerikai dizájnerek túl egészen a XX. századi divattervezők munkáiig. A teljes gyűjtemény mintegy hatezer év és a világ nemzeteinek történetét öleli fel. 

A Met érdekessége, hogy külön állandó kiállítást rendezett be az öltözködés és a divat 700 éves történetéről (itt a történelmi korok ruhái és kiegészítői mellett híres divattervezők kreációi is láthatók), illetve saját részleget kaptak a hangszerek és a fegyverek is. Az állandó kiállítások mellett mindig számos, nem kevésbé impozáns időszaki kiállításnak is otthont ad a New York-i galéria.