Az Hermitage kollekciója az orosz cárok Téli Palotájában és öt másik épületben kerül bemutatásra Szentpétervár szívében. Az itt kiállított 3 millió alkotással és az évi 2-3 millió látogatóval - a Louvre és a Tate - után ez a világ egyik legnagyobb múzeuma.

A nagy műgyűjtőként elhíresült II. Nagy Katalin 1762-ben lépett trónra, s az első jelentősebb gyűjteményét, nevezetesen 317 festményt (köztük Rubens és Rembrandt képeket), két évre rá vásárolta meg egy csődbe ment műkereskedőtől. 

Katalin még életében 38 ezer könyvet, 10 ezer ékkövet, 10 ezer rajzot, 4 ezer festményt, 16 ezer érmét és medált halmozott fel. Kincseit az Hermitage-ban helyezte el, s szerencsére gyűjtőszenvedélyének voltak követői a következő évszázadokban.

A második világháború kezdetekor az addig felhalmozott, jelentős mennyiségű műkincset az Urál hegységbe szállították a pusztítás elől.

A múzeumban számos nyugat-európai mester remekművei találhatók meg, köztük DaVinci, Velazquez, Monet, Matisse, Gauguin, Cézanne, Van Gogh és Picasso alkotásai… és a sor még hosszan folytatódik. Emellett különböző korok és nemzetek királyi ékszereit, használati tárgyait, szobrait tekinthetjük meg az állandó kiállításokon. Az IBM-mel való többéves együttműködés eredményeképpen a világhálón is megtekinthetjük a kiállított tárgyakat.