Legtöbb embernek talán az olaszok hangulatos kávézói és a brazilok bourbon különlegességei jutnak eszükbe a kávé szó hallatán mindaddig, míg meg nem ismerik a Kopi Luwak garantáltan egyedülálló történetét.

Első hallásra - talán sokadikra is - kissé furcsának hangzik a kávék királyának tartott „fekete” nem éppen fényűző körülmények közötti előállítása. Az indonéziai Szumátra szigetéről származó - a világ legdrágább, egyúttal legkülönlegesebb kávéja - Kopi Luwak nem más, mint a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges (avagy maláji) pálmasodró ürülékéből válogatott, félig megemésztett kávészemek.

A jószágok igencsak válogatósak és kizárólag a legfinomabb, még vörös színű kávébabokat fogyasztják el, így a Kopi Luwak egy több ezer éves hagyományokra visszatekintő, természetes szelekciós eljárás alapján kitűntetett kávészemekből készülhet csak. A kiegyensúlyozott, testes, hosszantartó kávé- és jellegzetes utóízt garantáló aroma elnyerésében azonban nem csak a gondosan válogatott kávészemek, hanem a macskák speciális olajat termelő mirigyei is nagy szerepet játszanak.

Az egyedülálló előállítási forma bár nem éppen a legszalonképesebb, de ettől függetlenül mégis az egyik legkeresettebb kávé a tehetős rajongók körében. A rossz hír azonban, hogy csak évente néhány száz kiló készül belőle, így világviszonylatban is elég ritkának számít, továbbá -kihasználva a nagy érdeklődést- előszeretettel hamisítják is.

Az ínyencség exkluzivitásához mérten természetesen az ára is igen magas, ugyanis egy kiló nagyjából negyedmillió forintba kerül.